Followers

Friday, February 8, 2013

MENU :: daging masak blackpaper


Hari ni mood aqil baik. bagi tidur pon senang.
bangun tidur boleh main sorang-sorang sambil tengok tv...
good boy..luv u so mucchhh...
so, aku amik kesempatan atas kebaikan die tu untuk aku memasak.
lagi pun hari ni en.husband balik rumah lepas 5 hari dok kat laut.

sebelum belayar, en.husband da pesan kat member die daging kijang.
kat sini memang senang nak dapat daging ni.
murah pon murah.
so, aku decide buat masak blackpaper.
bahan-bahan pon semua cukup ada kat rumah ni, tak payah aku susah-susah nak keluar.



jom kita mula memasak....

bahan-bahan::
1. daging *tak kisah la daging apa.macam aku guna daging kijang.sebab tu je yang mampu  ada.
(daging ni rebus dulu sampai lembut)
2. lobak merah (dipotong memanjang)
3. 1biji bawang merah
4. 2ulas bawang putih (ditumbuk)
5. 5-7 tangkai cili padi (nak lagi pedaas, boh la smpai segengam :P )
6. 1 inci halia (ditumbuk halus)
7. 1 sudu kicap manis
8. 1/2 sudu sos tomato
9. 1 sudu sos tiram
10. 1 sudu lada hitam (ditumbuk)

cara-cara::
1. rebus daging sampai lembut.tinggal sikit air rebusan.
2. panaskan minyak. tumis bahan-bahan seperti bawang merah, bawang putih, halia, cili padi & lobak merah. bila bawang dah layu sikit baru masukkan daging. kacau sekejap, then taruk lada hitam.pastu masuk air rebusan daging.
3. masuk sos tiram, sos tomato, kicap manis. tambah garam ikut rasa.
4. sedia untuk dihidang.

opsss...lada hitam tu aku guna yang ni je...hikhikhik...


dannnnnnn..............
ini lah hasilnya....



kot-kot ada anak dara yang nak pi rumah bakal mak mertua bole la cuba resepi ni yer.
tapi, kalau tak sedap harap maaf yer...
yang penting, masak dengan penuh kasih sayang... 

sekian...



2 comments:

  1. macam masak kicap je..bezanya kena boh sos tiram dengan soso tomato je..heheh

    ReplyDelete
  2. @diana
    what everrrrr..jnji en.husband kita kta.. 'sedap lar syg :P

    ReplyDelete