Followers

Sunday, June 19, 2011

yeye

Assalamualaikum...
Hye semua..rindunya kat korang semua. dah berhari-hari tak berblog. biasa la, pekerjaan yang penuh dengan komitment macam aku ni memerlukan pengorbanan. ceh...ayat tak boleh bla ye dak....hahahaha...
okey, entry kali ni nak cerita pasal 1st day kerja.
*********************************************************************************

HARI PERTAMA::
1st day ekceli aku patot start keje pagi. tapi aku minta excuse sebab jauh nak gerak dari batu gajah ke ulu kinta. dekat sejam weh...disebabkan itu aku amik keputusan untuk tinggal dekat rumah sewa dengan member aku yang kerja private nurse jugak. so, bermula la kehidupan yang aku perlu berdikari. kat umah baju masuk mesin je, kat sini kena basuh guna tangan sebab tak ada mesin basuh..hu3...tak pe la.de
mi mencari rezeki aku redha...ha3...sampai umah sewa terus pi makan. rehat-rehat, pukul 5stgh ptg aku siap-siap nak pi kerja dah. sebab masuk pukul 7 malam.agak berdebar juga. dari DESA AMAN, PENGAKALN ke ULU KINTA, TG RAMBUTAN, ambil masa lebih kuang 45 minit. nasib naik moto, so aku boleh cilok-cilok skit.erm...sampai je rumah client, diorang dah memang siap tunggu aku. tengok jam baru pukul 6.50 petang, lambat ke aku ni ? ? ? owh...tidak rupa-rupanya mereka isau aku tak masuk umah.ha3....

sampai-sampai aku terus dikenalkan dengan bapa diorang yang sakit tu. panggil yeye...iaitu maknanya atok.

aku:: yeye, ni hao....

yeye:: <cuma senyum je...sebab dia tak boleh bercakap.>

macam yang pernah aku bagitau kat entry ni, yeye ni paralyze bahagian kanan. iaitu akan efect pada percakapannya. lagi satu, yeye tak pergi pada rawatan hospital. dia hanya menjalani rawatan secara tradisional. bagi aku, ada baik ada buruk. nak-nak yeye ada ketumbuhan pada otak dia. kebaikkannya sebab yeye dah tua. kalau die buat rawatan kimoterapi atau menjalani pembedahan, risiko kematian lebih tinggi sebabnya yeye dah tua dan sistem pertahanan badannya dah lemah.

malam pertama bekerja, dekat 10 kali aku kena bangun sebabnya yeye dak dekat seminggu tak BO (bowel open) @ berak...ngeh3...so, petang sebelum aku masuk kerja tu, anak dia dah berikan enema untuk yeye BO, padahnya malam tu memang yeye BO je kerjanya. tapi aku bawak yeye pi toilet bukan sorang-sorang, ada menantu perempuan dia yang tolong aku. 

huh...penat lor...balik kerja pukul 7 pagi. beli breakfast, balik rumah, dah siap makan, mandi terus tidur. sedar-sedar dah pukul 3 ptg...ha3....bagun pun sebab dah rasa lapar. kalau macam ni hari-hari aku boleh gemuk weh. selepas tu rutin aku macam tu la untuk tiga hari.

okey la syang-sayang ku semuanya. untuk hari kedua next entry pulak ye. ada sesuatu yang mengejutkan aku...

SEKIAN
ASSALAMUALAIKUM

1 comment:

  1. haha..selamat berkerja!!hehe.. :)

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete