Followers

Friday, June 8, 2012

PREGNANT:: nak berpantang kat mana ? ? ?


Assalamualaikum....
sekarang dah masuk 6 bulan. hari tu sebelum aku datang Sabah ni, ada la balik kampung jumpa opah. Opah offer dok dengan die time berpantang nanti. serius rasa cam happy giler bila opah offer die nak jaga aku time berpantang nanti. tapi bila aku pikir balik.... adddeeeeeehhhhh ! ! ! mati la aku kena ikot segala pantang larang tok nenek moyang moyet aku dulu....

kalo dok dengan mama aku rasa tak ada la pantang sangat pon. lagi pun mama dulu nurse. dalam medical mana la ada pantang-pantang bagai ni. pantang dengan opah sure makan tu tak boleh makan ni tak bole.yang bolehnyer nasi panas, lada hitam n ikan bakar...yer takkkkk ? ? ?

kalau pantang dengan mama,pantang sikit-sikit je kot. dalam medical lagi digalakkan makan ayam, daging, sayur-sayur semua. ibu yang dalam pantang kan perlukan tenaga n nutrisi yang cukup tok BF baby.kalau makan nasi + ikan bilis ada ke khasiatnyer ? ? ?  cer pikir....! ! ! lagi pun masa aku study nurse dulu pun lecture aku kata, protien n vitamin lagi diperlukan. so perbanyakkan makanan ber-protein n tinggi vitamin digalakkan..buah-buahan pun penting. lagi satu kena banyak minum air untuk elakkan constipation..dah ikot pantang orang-orang tua semua-semua tu dah tentu kena catu..tu tak leh amik banyak, yang ni tak boleh amik banyak...ermmmmmmmmmmmm........! ! ! !

isu hal berpantang ni sebelum opah offer lagi aku dah pikir n dah bincang dengan en.husband. bila opah dah offer aku pun citer kat en.husband. die kata  'okey gak pe kalau opah yang jaga. tengok orang dulu-dulu body die macam mana even dah anak 3-4, solid lagi tau. tak nak ke body macam tu ? ? ?

laki aku ni memang dah tau dah kelemahan aku. sebut je pasal berat badan, pasal gemuk ke memang aku akan sangup buat apa je. walaupun benda tu aku tak suka. bila aku pikir balik, okey gak aku dok rumah opah. nak harapkan mama tak kot.lagi pun mama kena bawak ayah pi dialisis 3x seminggu. So, kalau mama tak ada sapa nak jaga aku. Rumah mak mertua ? ? ? owhhhhh...tidak sama sekali...bukan apa, aku tak nak susah mak mertua aku. orang tua tu pun bukannya larat pun. dah la adik ipar aku yang 2 orang tu banyak kerenah. so, lebih baik la aku stay kat rumah yang aku dah biasa.

lagi satu, aku ni cucu kesayangan opah. confirm opah jaga aku baik-baik....huahuahuahuahua ! ! ! ! ! ! ! !

bukan en.husband aku je yang kata stay dengan opah lagi baik. kakak ipar aku pun kata, better stay dengan opah. die kata orang dulu-dulu jaga memang elok. tak payah guna set berpantang pun tak apa. orang dulu-dulu dah tau apa yang patot diorang buat. at lis bila berpantang ni makan minum kita ada orang jaga.

dok dengan mama senyap-senyap je aku boleh curi makan benda yang aku tak boleh. silap-silap belum habis pantang aku dah pi jalan-jalan kat jusco kat ipoh tu...kannnnnn ? ? ??

memang la buat kita rasa tak suka tu, tak suka ni. tapi hasil die sapa tau. lagi elok dari diorang yang pi slim world tu...

errrrmmmmmmmmmmmmmmm..................kannnnn ? ? ?

tengok la nanti kat mana aku berpantang. lagi pun mama tak tau pun lagi pasal ni. tapi mama okey je kot if aku berpantang kat rumah opah. if berpantang kat rumah mama memang tak ada sapa jaga aku time mama pi teman ayah dialisis....jawabnya soang-soang aku la.kalau pape jadi kan susah.rumah opah aku tu walaupun kampung, tapi hospital memang dekat 3 minit je dah sampai. bab transport tak payah cerita la.kereta pakcik aku 2-3 biji kat rumah opah aku tu memang dah ada.

rumah opah pun selesa. tak nak dok atas, dok bawak pun boleh..so, banyak kebaikkan sebenarnya berpantang kat rumah opah aku ni. at lis aku boleh belajar. kot-kot la nanti anak no 2 tak payah dah aku nak berjauhan dengan en.husband dah...waaahhhhhh...gitu. anak 1st tak kuar lagi dah pikir 2nd baby.... ! ! ! rezeki kita tak tau kan...hik3....

SEKIAN..
ASSALAMUALAIKUM....











2 comments:

  1. dok ngan orang yang berpengalaman lagi bagus kn kak.. senang dieorang jaga n beri petua2 ni :)

    ReplyDelete
  2. terjumpa info ni, juga pasal berpantang … sharing is caring :) - Bertungku Dengan Mudah Semasa Berpantang

    ReplyDelete