Followers

Monday, May 2, 2011

sila ambil perhatian....!!!


Assalamualaikum
hye semua...
seronoknya lepak-lepak kat rumah kan time cuti ni...
boleh la mengadap blog lama-lama...
<gaya macam aku ni tak ngadap blog lama lama tiap hari je...>
ini merupakan entry ala-ala tutorial juga la...
walaupun pada dasarnya saya tak reti nak ajar ajar orang ni. ditambah pula saya masih baru lagi dalam berblog. didarab berganda-ganda pula dengan ini entry pertama berkaitan dengan tutorial.
ngeeeee~~~~~~
di kesempatan hari cuti ni, saya amik kesempatan la nak berjalan jalan kat blog blog follower saya. 


tapi ada sedikit masalah bila  di click benda ni berlaku:

macam si anis syamila ni, tak ada pautan @ link blog dia. so, bnda ni menyukarkan untuk blogger lain nak melawat blog kamu. ditambah pula tak tinggal link dekat shoutbox dll....
so, benda ni juga merugikan blogger tu. sebab bila dah keluar macam yang kat ats tu, macam nak nak pergi blog awak????

dibandingkan dengan yang ni:
nampak tak??
link dia...
so, bila nak blogwalking senang la.just click pada link akan keluarlah page owner blog tu. senang kita nak jejak dia.
apa kata, lepas ni cek balik korang punya profile. sebenarnya benda macam ni kita mungkin tak sedar.
okey...ni nak ajar one by one.

1st steps:
dashboard

2nd steps:
edit profile


3rd steps:
korang akan jumpa page ni
scroll ke bawah cari general dalam omputehnya. dalam bahasa melayunya umum.

4th steps:
korang akan nampak Homepage URL:
nampak tak kat pic atas ni.?? yang dibulatkan tu...
sila lah masukkan URL blog korang masing masing kat situ ye.

kemudian SAVE. 
dah siap

SEKIAN 
ASSALAMUALAIKUM

p/s: kalau still lagi tak paham sila google mana-mana blog yang ada sediakan tutorial. korang akan jumpa pnya la. sebab kebanyakkan blog sekarang ni ada sediakan tutorial.
maaf, button print screen bermasalah, so..jalan terbaik adalah snap...:)

8 comments:

  1. hehe..a`a..betul tu..aku slalu dapat gak profile camtu..smpaikan aku xtau yang dia ni blogger ko or just reader..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  2. betol3...sangat bermaklumat..hehe..
    so,harap lpas ni xda lgi dh org nk buat mcm tu..:)

    ReplyDelete
  3. hehe,,dah setting balik dh..tq,,

    ReplyDelete
  4. haa saya punya takde hahaha.. never noticed this. tq ya. dah buat steps2 tersebut :D

    ReplyDelete
  5. eh..ada muka cik lebah..hehe
    btw: thnx komen belog cik lebah berat

    try buka sekarang berat lagi x??

    ReplyDelete
  6. owh,ada gak jadi orang yang follow tapi bila nak ngk link blog tiada,rupa2 nya benda ni,thanks for sharing =]

    ReplyDelete